dortíky, dorty z Vysočiny, marcipán, modelování , Vysočina, dort, Luka nad Jihlavou, Jihlava, Luka,perník, perníčky, perníky,sladké,výroba dortu,Jihlavsko,objednat, na objednávku, z marcipánu, perníková chaloupka, cukroví, rolády, roláda

Fotopostup na marcipán

Marcipánová hmota na potah dortů, výrobu figurek, růží aj.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

100g polotučného sušeného mléka, 200g moučkového cukru, 1 lžíce kukuřičného sirupu, 2 lžíce horké vody, 1 lžička oleje, 1 lžička mandlového aroma

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept jsem se snažila nafotit, doporučuji začít v nerez míse. Pak Vám nebudou suroviny nikam utíkat. Dodělat na vále a marcipán máte do deseti minut hotový.

Tento recept jsem si udělala pomocí receptů šikovných dortářek, u jedné se mi líbí, že lze marcipán použít jak na figurky tak na potahování, u druhé že jde s ním krásně potahovat. Takže od každého receptíku je v mém něco. Recept jsem přizpůsobila na 100g suš. mléka, aby to stačilo, když se dělají jen figurky. Lze s ním i potahovat. A hlavně je laciný.

Postup: prosejeme sušené mléko a cukr, do vody dáme sirup, aroma a olej - promícháme a vlijeme do cukru a řádně proděláme na hmotu. Marcipán doděláme tak, že si namočíme (i několikrát) ruce do teplé vody až do konzistence modelíny. Ale pozor s vodou opatrně nepřelít, marcipán pak poteče.

Místo kukuřičného sirupu lze použít i pšeniční sirup nebo med, ale dle mých zkušeností je kukuřiční nejlepší. S medem jsem dělala, ale tak krásně po něm marcipán netuhne jako se sirupem, už bych to s ním nikdy nedělala.

Pokud Vám marcipán zbude, stačí ho řádně zabalit do fólie, a dát do ledničky. Pak už jen stačí ho vyndat a trochu ohřát v mikrovlnce a prodělat.

Někdy se stane, že bude marcipán jako kámen, pak stačí ohřát přiměřeně v mikrovlnce a je opět měkký. V Případě neúspěchu, namočte ruce a ještě prodělejte, je tam málo vody. Další rady na marcipán viz "Rady, tipy".