dortíky, dorty z Vysočiny, marcipán, modelování , Vysočina, dort, Luka nad Jihlavou, Jihlava, Luka,perník, perníčky, perníky,sladké,výroba dortu,Jihlavsko,objednat, na objednávku, z marcipánu, perníková chaloupka, cukroví, rolády, roláda

Rady, tipy



Marcipán


  1. opatrně při zadělávání hmoty s vodou, raději při tvorbě namočte ruce

      než přilévat vodu

  2. řádně přesít přes síto cukr a sušené mléko, marcipán ihned zadělat a

      nikam od něj neodcházet, zabráníte tak bílým tečkám na marcipánu

  3. nebarvit barvivy na vajíčka, jsou slaná, používat práškové barvy od

      Kovandů, gelové nebo tekuté či pudrové barvy

  4. používat sušené mléko jen polotučné, z plnotučného by tekl marcipán

  5. zbylý marcipán uchovávat v potravinářské fólii v ledničce, vydrží tam do 

      do trvanlivosti použitých potravin

  6. z ledničky marcipán vložíme na pár vteřin do mikrovlnné trouby, aby

      změkl, to samé platí i u kupovaném

  7. na marcipán se dá malovat potravinářskými barvami zředěnými v silném

      alkoholu jako je slivovice či vodka, alkohol na vzduchu vyprchá a není

      nijak cítit a ani nijak nezmění chuť

  8. marcipán lepíme na dort nejlépe silným alkoholem 

  9. aby se marcipán leskl potíráme též alkoholem

10. marcipán nikdy nepotahovat na tvaroh, šlehačku nebo jiné náplně

      obsahující vodu, marcipán by roztekl, dávat na máslové krémy,

      marmeládu nebo nutelu, případně rostlinnou šlehačku

11. marcipán na hnědo obarvíte kakaem, přidáte-li v kapce vody trochu

      rozpuštěného živočišného uhlí, pak získáte černou

 





Krém

1. po uvaření pudinku na pudinkový krém, vložit potravinářskou fólii přímo na horký pudink a celý ho s ní zakrýt, zabráníte tak škraloupu
2. do hotového krému zašlehat rum, krém je pak voňavý a déle vydrží
3. pokud krém zbyl, je možné ho dát do mrazáku, až ho budete potřebovat, tak po povolení, zašlehat kousek rozpuštěného tuku (omega)






čokoláda

aby se čokoláda při krájení řezů nelámala, přidat trochu oleje při rozpouštění, a při krájení použít lámací nůž - více viz odkaz: